Mijn Homespot De Kraaij

Ik vind het wel leuk om wat info te geven over mijn homespot de Kraaij. 
De Kraaijenbergse Plassen is een verzamelnaam van meerdere waterplassen welke ontstaan zijn door zandwinning en ligt bij het dorpje Linden in de gemeente Cuijk in de provincie Noord-Brabant in Nederland.


De twee beste surfspots zijn "de Kraaij" zelf en de (intussen niet meer zo nieuwe) "Heeswijkse plas". De Kraaij bestaat uit de waterplassen 3, 4 en 7, waarbij in waterplas 7 nog actief zand gewonnen wordt en je moet oppassen voor baggerschepen en kabels. De Heeswijkse is een nog redelijk nieuwe nummer 9 welke als bestemming recreatie heeft met de nodige faciliteiten.
Voor de Kraaij zelf zijn er twee goede opstapplaatsen, eentje bij de studentensurfclub Aeolus en een andere bij de rotonde. Bij de rotonde wordt parkeren gedoogd buiten het hoogseizoen, voor Aeolus moet je lid zijn of ernaast betaald parkeren. Hier kun je varen met windrichtingen Zuid-Oost tot Noord. Je moet er wel rekening mee houden dat de wind hier redelijk vlagerig is, de beste windrichtingen zijn toch wel Noord-West en de Zuidelijke richtingen. Het water kan hier vanwege de diepte best choppy zijn waardoor freestyle/wave boards zich hier ook goed thuisvoelen. Voor Slalom en Formula kun je hier mooie tochten maken op de grote waterplas richting Beers.
De opstapplaats bij de rotonde vind je hier: http://www.google.nl/maps?f=q&source=s_ ... 6&t=h&z=16
De opstapplaats bij Aeolus en parkeerplaatsen ernaast vind je hier: http://www.google.nl/maps?f=q&source=s_ ... 2&t=h&z=15


Voor de Heeswijkse plas is de beste opstapplaats bij het zwemstrand inclusief mooie parkeerplaatsen en grasveld voor het optuigen, parkeren is hier gratis. Je kunt hier varen met windrichtingen Zuid-West tot Noord-West en Noord-Oost tot Oost. De wind komt dan goed door en door de vorm van de waterplas ontstaat hier soms het Venturi effect waardoor er een aantal meer knopen wind staat dan in de omgeving. Het water is vlakker dan de Kraaij en leent zich goed voor slalom/speed en racegybes.
De opstapplaats bij het zwemstrand vind je hier: http://www.google.nl/maps?f=q&source=s_ ... 2&t=h&z=15


Afgelopen jaar heb ik gezien dat veel surfers uit de regio de Kraaij via het plaatsen van een Surfmaatje weer herontdekt hebben en was het vooral op de Heeswijkse plas af en toe gezellig druk. Voor het internettijdperk was hier een actieve surfclub Jangada, een aantal locals zijn als herintreder weer begonnen met surfen waaronder ikzelf en b.v. re-entry. Enkele andere locals zijn de forum.windsurfing.nl surfmaatjes zoals Surfmaniak, ikke013, Erwtje, Fredje1, Nilsini, Nils49, Beachlife, Toxical, Vandal, Winkelwagen, RaptorRico en Flapie.


Door GPS is het nu ook mogelijk om een spotrecord snelheid bij te houden, dit kan via GP3S of via speedquest.
Op speedquest kun je twee spots vinden, de Kraaijenbergse plassen en Heeswijkse kampen, zie:http://www.speedquest.nl/locaties.html en http://www.speedquest.nl/kraaijenb.html.
Via GP3S kun je als goldmember zoeken per spot: http://www.gps-speedsurfing.com/mygps.a ... h&val=1556 enhttp://www.gps-speedsurfing.com/mygps.a ... h&val=1633.


Voor de statistieken de max GPS op de Heeswijkse plas staat nu op 60,33 km/h en voor de Kraaij op 59,43 km/h.


Bron: http://forum.windsurfing.nl/viewtopic.php?f=50&t=13854698

Share this:

  Blogger Comment
  Facebook Comment

7 reacties:

 1. Mooi promo stukje voor mijn oude home spot.

  ZIet er goed uitm
  Cheers Mike (re-entry)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, bedankt. Heb je de video´s onderin de pagina al gezien, daar zit de Kraaij ook tussen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie BLOG Mark,
  Leuke video's en een interessante lijst met favourites.
  Groet Nils

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hé Nils, bedankt. Jammer genoeg niet genoeg wind zodat jij de Falcon 125 en ik de 122 op de Kraaij kan testen. Nog even geduld dus, vanaf donderdag lijkt er wind te komen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nils, 3x scheepsrecht, vandaag dus wel gelukt, succes en veel plezier met de Falcon 125.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Marc ,
  leuke blog + Brouwersdam filmpje
  ik ben daar soms ook te vinden met KiteSURFEN.
  Maar ik ben meer een "mooi weer" surfer geworden ;-) Zal wel aan de leeftijd liggen !
  (Dit geldt voor zowel Wind als Kite surfen ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Fred, bedankt, 't is een eind rijden maar zeker voor herhaling vatbaar komend jaar, dus misschien zie ik je daar. Groet, Mark

  BeantwoordenVerwijderen