Vrijdag 13 november - Fanatic Falcon 122 testrun

Vanmiddag een heerlijke windsurf sessie op mijn homespot de Kraaij. Ik had de nieuwe Fanatic Falcon 122 (2010) bij me voor een eerste proefrun en vergelijk met de Falcon 125 (2009).


Aangekomen bij de rotonde was Chris al aan varen en de wind zag er goed uit.
Spulletjes uitgeladen, voetbanden op de 122 geschroeft, vin erin en erachter komen dat de schroeven te kort zijn. Dus snel even naar de bouwmarkt in Cuijk langere schroeven gehaald.

Terug bij de rotonde was de wind ingezakt. Toch de spullen weer uitgeladen en de Fanatic Falcon 122 met de MauiSails TR-5 7.6 klaar gemaakt. Eenmaal op het water kon ik meteen planeren met de 122, het valt op hoe vloeiend deze in plané komt en sneller accelereert dan de vorige Falcon modellen.


Intussen nam de wind toe en heb ik flink wat rakken kunnen maken. Het board bleef wel erg vlak varen en wat plakken, daarom de mastvoet positie iets naar achter op 130cm gezet en de giek wat hoger op kin hoogte. Hierdoor kon ik de Falcon vrijer varen en bleef toch mooi vlak ook op snelheid.


Het inzetten van de gijp gaat minder soepel maar het board blijft wel makkelijker doorplaneren en accelereert ook weer sneller uit de gijp. Verder valt op dat het board beter doorplaneerd tussen de vlagen in. Hij vaart wel minder eenvoudig dan de Falcon 2009 en is volgens mij wat gevoeliger voor druk op de vin. Downwind heeft het board een hoge eindsnelheid. Upwind heeft hij wat meer moeite.

Typering op basis van deze eerste sessie is "controlled flight with dragstar feeling".

Met deze zuid-zuidwest windrichting kun je op de grote plas vanaf de rotonde mooie lange rakken maken richting Beers. Vooral vanaf halfweg de plas komt de wind hier goed door. Wind is uiteindelijk tussen de 12 en 18 knopen geweest. Het viel ook op hoe warm het was, 16-17 graden met een zonnetje en dat begin november. Mooi doorgevaren tot het ging schemeren en met een voldaan gevoel naar huis.

Samenvattend een vergelijk tussen de Falcon 122 (2010) en de. Falcon 125 (2009):

Falcon 122                                      Falcon 125
+ Vroeg planeren                             + Eenvoudig te varen
+ Acceleratie                                   + Gijpen
+ Doorplaneren                               + Upwind
+ Eindsnelheid                              

Share this:

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties:

Een reactie posten