Dry Test MauiSails TR-7 vs TR-6

Bij gebrek aan wind heb ik afgelopen weekend samen met surfmaatje Mike (re-entry) een "Dry Test" gedaan van de MauiSails TR-7 vs TR-6. We hebben de twee zeilen in de maat 7.0 m2 opgetuigd en uitgebreid vergeleken met elkaar. 

Specs
Beide zeilen zijn opgetuigd volgens recommended settings. De specs naast elkaar:

Model Size MastIMCSLuffBoomExtensionHeadBattensCamsWeight
TR-67.0460
25
47321313fixed945.90
TR-77.04302145619926fixed945.90

Beide zeilen zijn getuned op powered condities met de juiste lattenspanning. De aanbevolen mast is gebruikt voor de TR-6, een MS SRS Race 100% 460cm, voor de TR-7 is dit één maat korter de 430cm versie. Hierdoor voelt het zeil op de kant ook al lichter en softer aan.

Outline
De TR-7 heeft een compactere (lower aspect) outline dan de TR-6. De crossbatten is ongeveer 10cm langer, de toplat is ook 10 cm breder en de mastcurve exact gelijk.Clew
De TR-7 heeft een eigen versie van de cutaway clew de zgn recessed clew. Ondanks de compactere outline met langere crossbatten kan hierdoor met een relatief korte giek gevaren worden, ongeveer 14cm korter dan de TR-6.Widesleeve
Bij de TR-7 is de widesleeve bij de giek ongeveer 5cm breder, hierdoor onderin meer bolling en een net iets mooier sleeve verloop dan bij de TR-6.Profiel
Het profiel is vooral onderin boller bij de TR-7, gemeten bij de giek is dit enkele centimeters dieper dan bij de TR-6. De buik onderin het zeil is duidelijker aanwezig.


TR-7 profiel

Camber rotatie
Het viel mij daarbij op dat de TR-7 minder kracht nodig had dan de TR-6 ondanks het bollere profiel. Ook de rotatie zelf ging soepeler en was volledig. De TR-6 heeft vaak een extra rukje nodig om helemaal te roteren, dat is bij de TR-7 niet meer nodig. De camberrotatie TR-6 was op zich al goed en is niet anders geworden door gebruik. Mijn ervaring is dat een zeil na de eerste sessie nog iets soepeler wordt, dus ik ben benieuwd. Dit moet zich natuurlijk komende periode nog op het water bewijzen.

Hierbij het filmpje met de camberrotatie van de twee zeilen:Leech
De MauiSails zeilen staan bekend om hun mooie leech (achterlijk) verloop. Ook bij de TR-7 ziet dit er weer heel goed uit. Wat daarbij opvalt is dat met de recommended settings de leech verder invalt richting mastsleeve dan bij de TR-6. Ook lijkt de twist naar boven iets groter.

TR-7 Leech
TR-6 Leech

Conclusies
Er zijn natuurlijk heel veel overeenkomsten tussen de twee zeilen maar de aanpassingen zijn groter dan voorgaande jaren. De modellen TR-3 t/m TR-6 zijn ontwikkeld vanuit evolutie met telkens kleine aanpassingen. Deze stap naar de TR-7 lijkt groter. Belangrijkste verschillen uit deze Dry Test zijn de compactere outline met kortere mast en langere crossbatten, meer profiel met buik onderin, soepelere camberrotatie en de recessed clew. Een grote stap in de evolutie van de MauiSails TR race/slalom zeilen!Komende periode hoop ik veel met deze zeilen te kunnen varen en te ervaren hoe deze aanpassingen op het water gaan werken. De eerste indruk met het varen van de 9.2 afgelopen vrijdag is erg positief. Ik ben erg benieuwd naar de rest!

Share this:

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 reacties:

Een reactie posten