First try out MauiSails TR-7 - 11 mrt 2011

Yihaa, net terug van een hele mooie eerste slalomsessie met de nieuwe MauiSails TR-7.

Gisteren mijn nieuwe zeilen opgehaald. Alle maten netjes op tijd binnen zoals besteld en in de gewenste kleur, nice work Herman en MauiSails crew!

Met de windrichting pal West komt deze het beste door op de Kraaij zelf vanaf de rotonde. De wind was tussen de 10-14 knopen dus een mooie 4bft. Met de zon erbij en 10 graden was het weer lenteachtig.


Begonnen met het optuigen van de TR-7 9.2 volgens specs. Het valt op dat er iets meer downhaulspanning nodig is dan met de TR-6. Deze 9.2 maat pas nog mooi op de 490 carbonmast en 190-240 carbongiek. De verlenger ingesteld op 26cm voor 4cm extra ruimte onderin. Het board erbij voor vandaag was de Fanatic Falcon 134 icm een Gasoil 6/3 52cm vin.

Daarna het water op en meteen vol in plané. Hè waaide het zo hard dacht ik nog. Nee, het zeil heeft gewoon veel power onderin waarbij opvalt dat er iets meer druk op de achterste had komt dan met de TR-6. Even een paar rakken gevaren om goed aan te voelen hoe het zeil reageerde op vlagen. De acceleratie lijkt sterker dan bij de TR-6, daarbij lijkt ook het opvangen van vlagen beter te gaan. Deze worden vrijwel direct in snelheid omgezet zonder dat dit controle problemen geeft.


De vlagen leken wat sterker te worden daarom terug naar de kant en het zeil +1cm downhaul en meer lattenspanning gegeven. Terug op het water voelde het zeil hierdoor stabieler en geeft meer highend qua bereik. Met deze setting op de GPS Max van 26,4 knopen (48,85 km/u) gevaren, netjes voor deze grote set en 4 bft.

Later op de middag werd de wind wat minder, daarom terug naar de kant en het zeil -1 downhaul en minder lattenspanning gegeven. Hierdoor werd het zeil mooi soft met een flinke bolling onderin. Pompen en in plané komen leken hierdoor bij een klein zuchtje wind mogelijk. Het zeil voelt daarbij licht aan in de handen, waarschijnlijk ook door de redelijk korte giek voor deze maat zeil.

Qua afwerking is het weer een stapje vooruit gegaan, de masthoes en lattenzakken zijn nu van Technora, daardoor zijn er geen kreukels/vouwen meer te zien in de masthoes.

Verschillen tov van de TR-6 die mij opvielen: een breder inzetbereik zowel lowend als highend, betere acceleratie, beter te pompen om in te plané komen, nog betere afwerking, voelt iets lichter in de handen maar wel iets meer backhand.

Deze eerste try out van de TR-7 smaakt naar meer. Ook gaaf om nu alweer de 10e sessie van het jaar te hebben gevaren, laat het echte seizoen maar komen!

De track van vandaag:Hieronder nog enkele detailfoto's van de TR-7 9.2.
Share this:

    Blogger Comment
    Facebook Comment

1 reacties:

  1. Ziet er goed uit Mark, hopelijk nog vele sessies te gaan met het nieuwe spul! Tot aan het water of het surfweekend

    BeantwoordenVerwijderen